Deel Print Voeg bladwijzer toe

Foto's

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 140 141 142 143 144 145 146 147 148 ... 636» Volgende»     » Dia voorstelling

Bezig...



De Latijnse School in Deventer

De Latijnse School aan het Grote Kerkhof in Deventer is een Rijksmonument met een eeuwenoude geschiedenis.
Een afbeelding van Erasmus, de beroemdste oud-leerling van de Latijnse School in Deventer, siert het raam boven de voordeur met daarbij de nog immer actuele spreuk van Seneca: "Non scolae sed vitae discimus" ("Niet voor de school maar voor het leven leren wij").
De Latijnse school in Deventer heeft in de geschiedenis van het onderwijs in Nederland een bijzondere plaats ingenomen. Dat heeft zij vooral te danken aan een van haar bekendste rectoren, Alexander Hegius. Hij is het geweest die op de Latijnse school de aanzet heeft gegeven tot een algemene verbetering van het onderwijs. Zijn vriendschap met de Groningse humanist Rudolf Agricola, had hem in aanraking gebracht met de humanistische onderwijsidealen.
Sinds de komst van Hegius op de Latijnse school in 1483 is in Deventer een groot aantal klassieke werken gedrukt. Bovendien introduceerde Hegius een nieuwe taal op de school: het Grieks. Daarmee was de Latijnse school in Deventer de eerste Noord-Europese school waar jongens deze taal konden leren.
Ook het feit dat de Deventer school in sommige perioden twee kopklassen kende was bijzonder. Aangezien de jongens na 6 klassen naar de universiteit konden, was het een luxe als een school meer klassen had waarin ze nog konden doorstuderen.
In die kopklassen volgden de leerlingen ook enkele vakken van het quadrivium (een keuze uit rekenen, wiskunde, astronomie en muziektheorie). In het middeleeuwse onderwijs aan de Latijnse scholen lag de nadruk vooral op de vakken van het trivium (Latijnse grammatica, retorica en de dialectica of logica).

Bijzondere leerlingen
Veel (later) bekend geworden humanisten hebben hun schooljaren op de Latijnse school in Deventer doorgebracht.
Tijdens de restauratie van het pand in 1991 zijn enkele daarvan in "medaillons" aan de gevel vereeuwigd: Geert Groote, rector Alexander Hegius, Thomas a Kempis en de latere (enige Nederlandse) paus Adrianus VI. De bekendste oudleerling is zonder twijfel Desiderius Erasmus, die in het raam boven de voordeur is afgebeeld.
De Latijnse school in Deventer wordt wel de "bakermat van het humanisme" genoemd.
Hier maakten de leerlingen (alleen jongens in die tijd) voor het eerst kennis met humanistische opvattingen. Vanuit Deventer heeft het humanistisch gedachtengoed zich verspreid over de Lage Landen en delen van het huidige Duitsland.

De Latijnse school door de jaren: uiteindelijk geen school meer
Het einde van de 16e eeuw was voor de bewoners van Deventer een verwarrende tijd: protestanten en katholieken wisselden voortdurend de macht. Ook voor de Latijnse school waren het onzekere tijden aangezien zij van oorsprong een katholieke instelling was. In 1619 werd onder invloed van rector Revius definitief een nieuwe, protestantse schoolwet van kracht. Vanaf dat moment kun je ook spreken van een echte stadsschool.
De Latijnse school was toen lang niet meer zo groot als ten tijde van Hegius. In 1619 telde de school nog 120 leerlingen. In de jaren daarna zou het aantal alleen maar dalen: met als dieptepunt in 1839 toen de school nog slechts 6 leerlingen had.
In 1839 verhuisde de school op het Grote Kerkhof naar het Landshuis (in Deventer). Het duurt dan nog zeker 10 jaar voordat voor de school echt een nieuwe tijd aanbreekt en het leerlingenaantal weer groeit: als Alexander Hegius gymnasium en weer (veel) later - tot heden - als openbare scholengemeenschap.
Het oorspronkelijke gebouw aan het Grote Kerkhof in Deventer heeft dan inmiddels een ander uiterlijk én een andere functie gekregen....

http://www.latijnseschool.nl/


BestandsnaamDeventer latynse school.JPG
Bestandgrootte134.11k
Dimensies947 x 682
Verbonden metDirk Bernardus Ketz

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 140 141 142 143 144 145 146 147 148 ... 636» Volgende»     » Dia voorstelling